Blogg: Våre tanker om Chodsky Pes rasen og generelt om hund.

9. mai, 2021
Lånte den av fineste Siri, hvem som har skrevet den vet vi ikke, men noe sant i det er det vel eller? De som kjenner meg godt vet at jeg har en forkjærlighet for Rottweiler, ikke minst herlige frk Nala, og jeg liker igrunn deg godt og herligste Siri, så da lånte jeg bilde av dette flotte teamet ❤
 
Kjære folk, ååå jeg er så lei av hundeskit - men nå er det gode nyheter da alle skal plukke opp etter seg!
Jeg har også hund.
Men dette er for alle, spesielt de som hater ′′ hunder'′ og spesielt for de som ikke setter pris på ′′ moder natur...
Jeg vil fortelle deg noe:
Hundene mine etterlater ikke hansker og masker noen steder.
Hundene mine legger ikke igjen godteripapir.
Hundene mine drikker ikke kaffe fra en papirkopp med plastlokk og kaster den ut av bilvinduet eller andre uegnede steder.
Hundene mine kommer aldri til McDonalds, Burger King eller noe annet gatekjøkken for å anskaffe seg mat, finne et fint sted å spise, for så dumpe innpakningen 10 meter ved siden av en søppeldunk, eller i vegkanten!
Hundene mine drikker ikke av plastflasker eller bokser og kaster dem i naturen eller ut av bilvinduet!
Hundene mine spiser ikke pommes frites og etterlater ikke emballasjen i naturen, eller ut av bilvinduet!
Hundene mine bruker ikke t-skjorter eller bokser som på mirakuløst vis ′′pynter" grener og badestrender fordi de har blitt "igjenglemt".
Hundene mine bruker heller ikke toalettpapir som legges igjen etter bruk litt inn i skogen ved bilveier fordi førere og eller passasjerer ikke klarte å holde seg til neste offentlige toalett.
Hundene mine etterlater ikke brukte bleier ute i skogen eller på bakken ved rasteplasser langs vegen.
Hundene mine røyker ikke - og kaster derfor ikke sigaretter, tomme wraps på gulvet!
Hundene mine kjøper ikke en fullpakket sandwich som, enten den er spist eller ikke, ender opp i naturen med emballasje og i grøftekanten!
Hundene mine bruker ikke spylevæske og kaster beholderen i grøfta....!
Hundene mine spiser ikke tyggegummi som de kaster på gulvet/bakken eller setter fast på vegger, under stoler og bord.
Hundene mine trenger ikke madrass for å sove under stjernehimmelen, for så å ′′glemme′′ den i naturen.
Hundene mine knuser ikke flasker og etterlater ingen glasskår.
Hundene mine setter ikke igjen brukte sofaer, microbølgeovner og andre bruksgjenstander i skogen for å slippe og betale for å bli kvitt slikt skrot. De anskaffer seg ikke slikt.
Hundene mine bruker ikke kondomer ute i friluft etterlater dem.
Osv!....
Hundene mine etterlater kun det som kommer ut helt naturlig ved behov; som folk også gjør.
Det må forventes at jeg rydder opp i hundenes etterlatenskaper der hvor det ferdes mye folk,
men da regner jeg med, våger selv å kreve at alle rydder etter seg.
ALLE er ikke alle andre, men du som leser dette for du er også en av ALLE.
Kanskje noe å tenke på?
5. mai, 2021

Det er her alltid noen som vil deg vondt, eller som noen skrev: «We are all bad in someones story». Jeg har jo drevet med oppdrett i snart 12 år og har opplevd litt av hvert på veien og merker at jo mindre et miljø er jo mer synlig blir det og jo vanskeligere og mer personlig blir det. En annen ting er hvis du gjør det «bra» i oppdrett, at du blir en populær oppdretter så får du alltid noen i mot deg, mulig på grunn av sjalusi eller at de ikke liker slik du tenker i ditt oppdrett, at du går litt dine egne veier med ditt oppdrett, tenker annerledes, har ulike meninger med noen, får valpekjøpere som andre vil ha osv. Har selv på veien hatt slike egoistiske tanker, hvis man er ærlig med seg selv, så har nok de fleste hatt det mer eller mindre. Har jobbet med meg selv på området, det er for eksempel ikke så rart at valpekjøpere vil ha hund fra andre kennel enn deg, de har jo faktisk veldig bra hunder, det er aldri bare du som sitter på bra hunder, det er ikke bare du som har de beste brukshundene/hundesporthunden, det er ikke bare du som tenker helse i avl, det er ikke bare du som har de mest rasetypiske hundene, det er ikke bare du som har miljøsterke hunder, det er jo faktisk en realitet. Dette er noe vi oppdrettere burde jobbe med, jobbe mye med oss selv på området. Andre oppdrettere gjør også en god jobb. En annen ting er at alle oppdrettere kan ikke være enige om alt innen avl, vi må godta at andre har andre meninger, for det kommer man aldri unna, mennesker tenker ikke likt.

Så hvordan takler man baksnakking, hvordan takler man at andre sier ting om ditt oppdrett som er negativt eller faktisk ikke stemmer, hvordan takler man at noen folk alltid vil ha negative tanker til deg, uansett hva du gjør? Etter min mening, ikke alt jeg har tenkt ut selv uten hjelper fra kloke hoder:

-          Ikke gå i deres fotspor, selv om de snakker negativt om deg, ikke snakk negativt om dem.

-          Tenk at andre oppdrettere tenker annerledes enn deg, sånn vil det alltid være.

-          Man må ha tru på seg selv og sitt oppdrett, stå for det man gjør.

-          Viktig å ha oppdrettervenner som man kan snakke oppdrettertanker/meninger med, folk som er der for deg, det er vel noe av de viktigste for å holde ut i denne litt tøffe oppdretter verden med så mange ulike folk.

-          Hold deg unna facebook og andre foraer der folk sitter bak tastaturet og slenger ut hva enn de måtte mene.

-          Tenk selv, ikke ta til deg alt folk forteller deg «for god fisk» ikke heng deg på baksnakkingen og skitkastingen. Alt alle sier er ikke en sannhet. Det er alltid tre sannheter, den enes sannhet, den andres sannhet og selve sannheten.

-          Hvis det er noe du ønsker å fortelle en annen oppdretter, ta privat kontakt med vedkommende, ikke sleng dine meninger rundt til alle andre oppdrettere og hundeeiere, gi hun/han din kunnskap, fortell hva du er uenig i. Dette er et tegn på at du vil rasens beste og ikke bare sverte en annen oppdretter. To forskjellige ting det der gitt.

-          Vær et godt menneske, unn andre fremgang

-          Og sist men ikke minst, tenk rasens beste, hva burde man gjøre for å få rasen bedre, hvordan burde man gå frem for å få rasen bedre, hvordan burde man kommunisere med andre oppdrettere for å få rasen bedre, for det er vel det som er målet, eller?

Love&Peace

Bilde er av Bella og mora Lena

2. mai, 2021

 

I oppdretterverden må man ta valg og oppdrettere tar ulike valg, sånn vil det alltid være. Når vi begynte med avl på Shetland Sheepdog for 12 år siden så hadde jeg med meg noen tanker om hva jeg synes var ekstra viktig og det var mentalitet og helse. Eksteriør var også viktig for meg, en sund brukskropp var naturligvis viktig for å få en god hund i agility og andre hundesporter. Dette bunner jo i at jeg begynte tidlig å trene hund og så tidlig at en hund med god mentalitet har bedre forutsetninger til å bli god bruks-/hundesport hund, enn en med en dårligere mentalitet, miljøsvak, redd for mennesker, andre hunder, lyder osv. Vi begynte jo å selge hund til agility, en sport som har høyt tempo, krappe svinger, mye hopping, altså en sport som er belastende for kroppen. Ut i fra blant annet dette så ble jo helse og en sterk kropp også viktig. En hund med for eksempel HD og AD har ikke mulighet til å gjøre det like bra i denne sporten som en HD og AD fri hund. En frisk hund gjør det bedre i en hundesport som agility enn en syk hund, ganske logisk. I tillegg så var en sund og sterk bygd hund bedre rustet for agility enn en hund som er bygd med ulike svakheter. Men derimot en Sheltie med runde øyne, ikke kileformet hode, for lang nese osv har ikke noe å si for denne sporten, så det var ikke så viktig for meg, selv om jeg naturligvis ser det og sakte men sikkert prøver å få alt, men jo flere hensyn å ta jo lenger tid tar det å jobbe mot målet.

Og så, noen år senere, kom rasen Chodsky Pes og avl på Chodsky Pes ble et faktum. Da måtte jeg begynne å tenke litt utenfor den boksen jeg hadde vært i med Shetland Sheepdog som er  en stor rase. Det skal sies at fra 2013 til i dag så har jeg fått mer kunnskap om Chodsky Pes rasen og mer skal jeg lære på veien videre. En stor ydmykhet her er etter min mening veldig viktig ❤

Hvordan jeg tenker annerledes i avl på Chodsky Pes i forhold til fysisk helse:

-          På Chodsky Pes rasen er det en liten genpool, innavlsgraden har vært høy bare man ser litt bakover i stamtavlene til de fleste avlsdyrene. Med de tilleggshensyn vi må ta på Chodsky Pes rasen så må man regne med noe innavlsgrad.

-          All den tid det finnes epilepsi på rasen, så er det veldig viktig for meg å ikke doble stamtavler med for stor risiko ut i fra den kunnskapen vi har i dag, men må også ta med noe risiko, eller så får man ikke avlet all den tid alle er i slekt bakover i stamtavlen. Dette fører igjen til at man for eksempel dobler et dyr eller to som vi ikke ser noe fare for etter den kunnskapen vi har i dag, istede for å ha 0% innavlsgrad og doble risiko for foreksempel epilepsi. Epilepsi har nødvendigvis ikke noe med innavl å gjøre, men det kan være en komponent når det kommer individer ut som har sykdommen og de igjen blir doblet. Hvis et individ i stamtavlen som har hatt anfall/epilepsi dobles, så er det naturligvis ikke heldig. Men det kan like godt være to forskjellige individer i stamtavlen som har hatt epilepsianfall som dobles, det er naturligvis også uheldig. På den ene kombinasjonen er det innavlsgrad på den andre ikke, begge er uheldige og risikofylte kombinasjoner. Så viktig å holde tungen rett i munnen her. Vi venter også til rasen er ca 4 år med å avle på dem, dette fordi EP kan komme sent, da har man god oversikt over kullet avlsdyret kommer fra og avlsdyret selv.

-          I samarbeid med andre har jeg studert stamtavler, fulgt med på epilepsi (og andre sykdommer) på rasen, fått informasjon av andre oppdrettere angående hunder med risiko for EP ( og andre sykdommer) osv. Dette har vært en stor jobb og er det fortsatt.

-          Vet at det finnes dyr med allergi og hudproblemer på rasen. Kløe og hårløse øyne er noe vi har sett. Dette er jeg veldig opptatt av å ikke avle på, jeg sjekker ut med alt mulig av mat, forskjellige proteiner, vaksiner, bravecto, milbamax. Får de allergi, eller anfall for den sakens skyld, så vil ikke jeg avle på dyret.

-          Vi ser jo at det finnes LTV på rasen, som på mange andre raser, vi ser at det er viktig å ta tak i det, et fokus fremover nå.

-          HD og AD er også en problemstilling å ta hensyn til. Det er jo lov å avle på C hofter mot frie hofter, dette gjør de også i hjemlandet. Jeg har ikke avlet på noen dyr med C hoft per i dag, men ser at det er viktig å se helhet, så hvis alt annet på hunden er bra og det er avlsmaterialet som etter min mening er viktig for rasen og min avl, så ser jeg ingen grunn til å ikke bruke en hund med C- hoft i avl. Vel og merke mot en motpart som er fra kull som har bra hofter.

-          Testikkelmangel finnes også på rasen, dette avles naturligvis ikke på, men det er også viktig å se hva man avler mot i forhold til den kunnskapen vi har i dag. Testikkelmangel må jo avles ned fra både mor og far, så det er viktig hensyn å ta.

-          EPI har også kommet ut på noen individer, de avles naturligvis ikke på.

I forhold til fysisk helse på Chodsky Pes så ser jeg at jeg må ta noen valg og legge stor jobb i hvilke hanne jeg bruker til min tispe i forhold til hvilke stamtavle tispen og hannen har. Dette i forhold til hvilke risikoer av sykdommer som ligger på den enkelte hunds stamtavle. For det ligger noe på alle stammer, av den grunn at alle er jo i slekt, mer eller mindre. Så frie linjer finnes ikke, jeg går aldri ut med at en linje er fri, men mer at den hundens stamtavle er bedre enn en annen stamtavle i forhold til sykdommer ut i fra den kunnskapen jeg har i dag. Men jeg tar de hensyn jeg kan ta, det ligger mange 100 timer bak å finne ut av denne rasen for noen av oss. Og vi er ikke ferdig for å si det sånn…..

Mentalitet og avl:

Som sagt over, så er jeg utrolig opptatt av mentalitet, som jeg har skrevet om tidligere i bloggen. Men noen ting kan ikke sier for mange ganger. Jeg ønsker å avle frem hunder som har en god arbeidsmotor, gode instinkter, god gjenstandsinteresse, er selvstendig men også samarbeidvillig. Men jeg ser at man kan avle frem hunder med disse egenskapene som også har redsler, det ønsker jeg ikke å få frem. Jeg ønsker miljøsterke, solide hunder som tåler. De skal møte andre hunder med et godt mildt språk som Chodsky Pes kan ha, de skal være uredde for folk, skal kunne bli håndtert av kjente og ukjente mennesker, de skal tåle nye miljøer, være lyduberørte, de skal avreagere fort osv. For det hjelper ikke med en hund som har mye arbeidskapsitet og motor, men har redsler i tillegg, etter min mening. Men, på denne rasen er det så mange hensyn å ta, så at det er ikke bestandig man kan bruke den hunden man har mest lyst til å bruke på grunn av at stammene går ikke sammen. Noen ganger må man bruke en hund som er litt mildere, ikke så stor motor, ikke så gjenstandsinteressert osv, men redd, det skal den ikke være. Redde hunder avler jeg ikke på. Og en reservert hund er en hund som ikke bryr seg om fremmede mennesker, de er ikke redde for å bli tatt på, reservert er ikke det samme som redd, viktig for meg å skille de to begrepene.

28. apr, 2021

Får stadig spørmålet, din Chodsky Pes bjeffer ikke den, den har jo ikke lyd Chodskyen din, ikke sånn som min. Jo da den har det, den bare får ikke lov og har ikke fått lov siden den kom i hus! Og hvis du tenker at Chodsky Pes er jo en vokter/varslet, så den må jo få lov å bruke språket sitt, ta det med ro, den får det, man får ikke vekk all varsling/vokting på de fleste Chodsky Pes der vokting/varsling ligger så i genene. Men uansett, dette tenker jeg at er en kombinasjon av gener og miljø.

Det er individuelle forskjeller på rasen når det gjelder vokting/varsling, men det er jammen forskjellige metoder på å få vekk/redusere lyden på rasen også. Vi har skrevet om forskjellige metoder tidligere, så skal ikke spesifikt ta opp det igjen i dette innlegget. For de som ønsker se tidligere innlegg.

Hva kan genetisk øke lyd hos en Chodsky Pes, for vokter/varsler innstinktet ligger hos alle individer hos rasen:

-         Forventninger og nysgjerrighet sammen med den iherdigheten som ligger i rasen, kan øke lyden i møte med annen hund, mennesker, skal på trening, tur osv. Hvis en hund så inderlig vil bort til den hunden de møter, vet de skal på trening osv, så bruker de lyden sin, de bruker jo den i forhold til det meste de har lyst til eller da ikke har lyst til.

- Noen hunder bruker lyden sin når de ser andre hunder, biler, sykler, skateboard, katter eller annet i bevegelse, lager l gjeterinnstinkt, evt noe jakt. 

-         Pass på eieren sin/varsle eieren sin. Noen individer har stort behov for å passe på sin eier, noen individer har jo også ressursforsvar på eier, dette kan naturligvis føre til at de har behov for å si mer ifra.

-         De som har valper andre hunder å passe på, eller da stort behov for å passe på. Dette har jeg spesielt sett i luftegård. Da tar denne hunden «vaktmesterrollen» og passer på tomta.

-         Skarphet kan jo også påvirke vokter/varslerlysten. Hvis det ligger skarphet i hunden så mener de det mer, når de vokter så sier de «hold deg unna» min tomt, mitt menneske, min hund osv.

-         Redsler for hund, menneske osv. kan føre til mer lyd på rasen. Er hunden redd, og gjerne med litt skarphet i bunn, så er det ikke så morsomt lenger. Da kan de få fryktaggresjon, noe som er svært lite ønskelig. En slik hund burde, etter min mening, ikke avles på.

Bilde av Bella og Karma utenfor butikken ❤

25. apr, 2021

I 4 mnd og 20 dager per år er det båndtvang i Norge, hvordan kan man trene hunden sin i båndtvangen, her er noen ideer til hva man kan gjøre:

Å sykle med hunden: Å sykle på asfalt om sommeren er ikke spesielt lurt på grunn av hundepotene, men grusvei er komfortabel samtidig som det styrker hundepotene. Fordelen med sykling er at man kan holde såpass høy hastighet at hunden får bedre kondisjon, noe som er positivt for å holde hunden godt musklet og i kondisjon i den perioden det er båndtvang.

Bære kløv med hunden: Hvilken argumenter finnes det for å trene hunden med kløv? For det første gir dette ganske annerledes trening som styrker muskulaturen betydelig og samtidig har du mulighet til å variere tyngde slik du ønsker. Hvis du har fjell og natur som du kan utnytte, da er hundekløv et alternativ du kanskje bør vurdere.

Å trekke med hunden: Hvorfor skulle man ønske å trene en støver slik? Å styrke muskulatur hos hunder kan være nyttig for å forbedre fysikken, formen og evnen til å arbeide hardt. Vi er ikke spesielt glad i styrketrening for hund, fordi vi har en enkel prinsipp om at hunden blir best trent ved å jakte. Når hunden jakter så tilpasser den over tid fysikken til å takle oppgaven. Likevel må man si at under båndtvangstiden så kan det være aktuelt å trene muskulaturen noe for å vedlikeholde, men det kan kanskje være lurt å begrense treningen noe.  Det er i alle fall en meget god måte å tømme hunden for energi.

Å svømme med hunden: Som for oss mennesker er svømming bra for hunden, da det er skånsomt og det trener både styrke, kondisjon, bevegelighet, koordinasjon og balanse. Og så er det jo gøy! Og noe du og hunden din kan gjøre sammen. På en varm sommerdag er det perfekt aktivisering, hvor hunden også får kjøle seg ned.

Til slutt vil jeg si at det er viktig å trene hunden gradvis opp på aktiviteter de ikke er vant til og husk at de skal være ferdig utviklet til denne aktiviteten. Og bruk riktig utstyr som passer til din hund og ikke minst i forhold til denne aktiviteten du skal gjøre.

Kilde: Jakt og fiske

Bilde av Diva som bader ❤