Blogg: Våre tanker om Chodsky Pes rasen og generelt om hund.

22. apr, 2021

Mange spør om hva en Chodsky Pes er, her er noen tanker fra meg angående dette 🙂 For rasen Chodsky Pes finnes det akkurat like store forskjeller som på andre raser etter min mening. 

Først og fremst vil jeg si at Chodsky Pes har stor individuelle forskjeller når det gjelder arbeidskapasitet. Noen har mer drifter, mer gjenstandsinteresse, er mer aktive, er mer utholdne osv enn andre. Generelt så har de en selvstendighet, men den er også sterkere hos noen enn andre. Det er også en rase som har en fin av- og påknapp, den har generelt ikke uønsket stress. Rasen er også kjent for å gå godt sammen med andre hunder, den har en mildhet og en ureddhet pluss et fantastisk språk mot annen hund, naturligvis finnes det individforskjeller her også. Når det gjelder rasen Chodsky Pes, så er rasen mest lik seg selv. Det er en vokter/varsler, men jobber man med varsling i bånd og ellers så er det absolutt mulig å å få bukt på dette hvis man begynner tidlig, får redskaper å bruke og gjerne får hjelp av folk som har fått dette til tidligere eller har mye erfaring med hund. Men som noen sier over her, liker man ikke verbale hunder, så ikke skaff deg Chodsky Pes, de har mye på hjertet. Det er en rase som er glad i folk, spesielt barn. Noen kan være mest opptatt av sin familie, altså det man kaller litt reservert, men den skal ikke være redd for folk.

Rasen fungerer godt i hundesportene LP og Rally LP, også i agility, men den er ingen Border Collie hvis VM er målet. Vi må jo si at nesa er rasens nr 1, finsøk som menneskespor, blodspor, nosework, smeller, søkshund på veggdyr osv er noe de egner seg godt til. Noen individer egner seg også til bitearbeid (bite i arm) etter det jeg har hørt. Når det gjelder rundering i brukshundsporten så er det kun noen få i Europa som har prøvd seg der. I hjemlandet Tsjekkia så har jeg ikke hørt om noen som driver med denne sporten. Men vi ser allerede nå at det finnes store individforskjeller og håper at folk vil gi rasen en sjanse etter hvert i denne grenen også. «Time will show». Rasen er ikke delt på samme måte som Schæferen (altså bruksshcæfer), Belgere mot bruks vs «utstillingsbelger», Bordercollie som finnes fra «Showborder» til en ren gjeterhund, Cocker Spaniel vs Jaktcocker osv, men det er et ganske stort spekter på individer på Chodsky Pes rasen også. Per i dag så er det lettere å finne kennel, innen de andre rasene, som gir dere det dere ønsker i forhold til det dere skal bruke hunden til naturligvis. Men det kommer nok til å være forskjellige kennel som går litt vær sin vei når det gjelder Chodsky Pes også, sånn vil det alltid være, oppdrettere tenker forskjellig. Det kommer nok, som på andre raser, til å bli mer synlig etter hvert. Personlig synes jeg det er en fantastisk rase på alle måter, jeg har i hvert fall funnet min rase.

Bilde av Bella som gjør "Tarzan" trikset ❤

21. apr, 2021

 

  • Saltvann kan skade pelsen. Pass på å skyll hunden godt i dusjen eller annet ferskvann etter et bad i saltvann.
  • Pass på at hunden ikke drikker saltvann.
  • Fuktig pels kan føre til eksem og andre hudproblemer. Dette kan unngås ved å tørke hunden godt etter bading. Speielt på utsatte områder som for eksempel ører. Frotteringen vil også være bra for hundens blodomløp.
  • Husk at det er båndtvang under stort sett hele badesesongen. Unngå strender eller andre badesteder der det er mye folk da en våt hund som plasker rundt i vannet og rister seg når den kommer opp kan være forstyrrende for andre. Bruk eventuelt langline.
  • Pass på at hunden ikke svømmer for langt ut hvis du ikke er sikker på at den kommer på innkalling. Overivrige badehunder kan glemme sin egen begrensning og i verste fall ikke ha krefter til å komme tilbake til land.  
  • Er vannet kaldt, er begrensning av badingen spesielt viktig. Kaldt vann kan gi hunden kramper. De fleste hunder har imidlertid et godt fettlag i pelsen som skal gjøre at de tåler kaldt vann godt.

Brukt kilde: Hunden.no

Bilde av April som hopper ut i sjøen ❤

11. apr, 2021

Oppdretteren:

Fra oppdretters side så er det jo veldig viktig å avle på trygge og miljøsterke foreldre. For gener har mye å si for å få trygge valper. Dette er noe vi setter veldig høyt i vår avl. Avle frem hunder som er milde men uredd mot andre hunder, en hund som er trygg på mennesker og en hund som er trygg i alle miljøer. Altså hunder som tåler. For redsler er arvelige og en redd hund har det ikke bra og det blir en stor frustrasjon for dens eier.

Men sosialisering er naturligvis også viktig, så hvordan la hunden få det beste utangspunktet?

Hunder:

På mine valper så legger jeg til rette for at hunden skal takle det den møter på sin vei, da mest mulig på egenhånd. Man møter for eksempel hunder som ikke har for høy energi i begynnelsen og naturligvis ikke er redde. Valpen skal få gode erfaringer med hund.

Mennesker:

Når det gjelder å være opptatt av mennesker så lar jeg andre mennesker trene, gå litt tur med valpen uten meg, lar valpen leke med fremmede mennesker osv. Dette gjør at jeg gjør mennesker spennende og morsomme. Jeg er også passiv når mine valpen møter fremmede slik at ikke valpen bare er opptatt av meg. Gjeteren er jo ofte opptatt av sin eier, noen mer, noen mindre. Jeg er jo i utgangspunktet opptatt av å genetisk avle frem sosiale gjeterhunder, men ser at de tiltakene man gjør fremmer det jeg ønsker, altså ekstra sosiale hunder.

Miljø:

Når det gjelder å gjøre valpen så trygg som mulig i nye miljøer så er det jo viktig å være i ulike miljøer, miljøer som valpen takler og da gå frem i valpens tempo. Dette er jo individuelt fra valp til valp. Jeg velger å begynne å sosialisere hunden med en gang den kommer i hus på 8 uker. Som fører så er det viktig å være rolig og avbalansert og bare være med valpen, man bare er der, legger til rette for at det er et miljø som valpen takler og utvider. Hvis valpen har et utgangspunkt som er bra så takler den fort nye miljøer, med en trygg fører natruligvis.

Føreren:

Har jo sagt litt om føreren underveis her, men det er utrolig viktig at en fører er bestemt, konsekvent og rettferdig. En bestemt og konsekvent fører er veldig forutsigbar for valpen/hunden. Hunden føler en trygghet i forhold til sin eier. Hvis man lar valpen løse alt i livet selv, så er de fleste hunder ikke laget for å takle dette. Hvis man bruker shaping/klikker og avledning så kan det føre til at hunden føler den må ordne opp selv, noe den faktisk ikke har utgangspunkt til å klare. Et eksempel er jo vokting/varsling, hvis valpen/unghunden får lov å varsle på alt den møter når man er på tur uten hjelp fra sin fører, så kan dette faktisk føre til at hunden etter hvert får en usikkerhet. Derfor velger jeg å finne metoder for å stoppe denne lyden i tidlig alder. Brukte lyd som eksempel for det er jo noen som sliter med lyd på Chodsky Pes rasen i møte med annen hund. Når det gjelder rettferdighet så mener jeg det å klare å lese hundens signaler, altså hundens språk. Man må til en hver tid se hundens dempende signaler, viktig å kunne kommunisere med din hund.

Konklusjonen blir vel at både gener og miljø har noe å si for den hunden du kommer til å ende opp med. For oss oppdrettere er det her viktig å tenke genetikk når  man avler, men også at oppdretter den første tiden og siden valpekjøper sosialiserer og er en god fører for sin hund.

Bilde av Bella trener balanse ❤

 

7. apr, 2021

Bevegelse:

Det som er viktig er at valpen får bevege seg, naturligvis moderat og i et moderat tempo. Vi bruker skogen, ulendt terreng, lekeland med forskjellig underlag, det er heller ikke farlig å gå i noen trappetrinn, hoppe opp i sofaen en gang eller 5, leke med en annen hund osv. Men det å gå mye i trapper, det å hoppe opp og ned hyppig, det å dra med seg hunden på lange turer i ditt tempo, det å leke med stor hund mot liten, det å la de leke over lang tid og røft osv, det er skadelig. Og glatt underlag er definitivt skadelig, at bakparten sklir ut for eksempel er ikke bra.

Overfòring:

Ikke fòr hunden for mye, de skal ikke være tykke, men heller ikke vokse for fort og jeg trur det er det som er det vanskeligste å forstå. Valpen min er ikke tykk? Nei, men kroppen vokser da for fort og det kan fremme HD og AD. Og sist men ikke minst, det er forskjell på slank og mager/underernært.

Gener:

Hunden må være genetisk disponert for å få HD/AD.

Se filmen av Line Østerhagen her: https://www.facebook.com/NordiskHesteOgHundeterapiskole/videos/555251305873794 

Bilde av Bella sine valper 7 uker gamle, Brutus, Ziko og Texas ❤

 

6. apr, 2021

Hvem avgjør hva som er positivt eller ikke? Avgjør du eller dine treningsvenner det? Avgjør utdannede instruktører det? Avgjør forskning det? Eller avgjør hunden det?

Noen eksempler:

Kan man trene positivt og allikevel bruke ordet «nei»? Etter min mening så kan man absolutt gjør det, om du sier «oi», «ups» eller «nei» er helt det samme for hunden. Og de skjønner når et «nei» er strengt, for eksempel hvis de løper mot motorveien og et «nei» betyr dette var ikke riktig i trening, vi prøver igjen. Man bruker det her med ulikt tonefall. De er smartere enn vi trur disse firebente…..

Hvis man overtrener hunden sin, altså trener til den mister motivasjonen eller blir stresset og slutter å tenke, er det positiv hundetrening. Det er i hvert fall ikke positivt for hunden og videre trening, det er sikkert. Men at det skjer, ja, det gjør det. At det ødelegger videre trening hvis det skjer innimellom, etter  min mening nei, det kan rettes opp.

Å start med din hund og du har nerver, er det positiv hundetrening. Dette vil jeg si er veldig opp og ned fra hund til hund. Men våre nerver er vel generelt ikke så positivt for hunden når det konkurrer. Så nei, det er vel ikke det mest positive for hunden vår.

Det å bli frustrert/irritert når du trener hunden din, er det positiv hundetrening? Nei, det er det aldri etter min mening.

Det å stoppe innstinkter som vokting/varsling, er det positiv hundetrening? De må jo få lov å bjeffe, det er jo naturlig for en hund. Jo da, det er det, men dette ødelegger for hunder og mennesker du møter, du mister all kontroll over din hund, hunden blir usikker av å måtte ordne opp selv ved å vokte/varsle osv. Så i lengden så synes jeg at du hjelper hunden ved å stoppe voktingen, du får hunden til å forholde seg til deg istede for å ordne opp selv. Du får en tryggere hund ved å stoppe voktingen/varslingen, så ja, det synes jeg er positiv hundetrening.

Positiv hundetrening er for meg metoder som gjør at du bygger din hund, at du gjør den trygg, at du og hunden din har et godt samarbeid, at hunden din tåler ulike miljøer, at du motiverer hunden din til å elske trening, at du bruker belønning for ønsket atferd men også at du stopper uønsket atferd som gjør at hunden etter hvert blir usikker. Da blir trening i hverdagen og trening i ulike grener en trygg og motiverende plattform for hunden din.

Og sist men ikke minst, det er mange veier til målet, vi har ulike meninger og det er helt greit. OG EN FASIT FÅR VI ALDRI……..

Bilde av Bella og Lena som trener Rally LP